Jazbečar

Avtor Ines86 16/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Jazbečar je znan po svojem dolgem telesu in kratkih nogah. Izjemen je v kopanju lukenj, saj lahko v minuti skoplje tudi do 30 cm globoko.

 

Značilnosti pasme jazbečar

 

Država izvora: Nemčija.
Višina poznamo 3 različice, glede na obseg prsnega koša: kuničar (do 30 cm), pritlikavi (30 – 35 cm), standardni (35 cm).
Teža: 3,6 - 9 kg.
Barva: rdeča, rdeče–rumena in črno–rumenorjava, pri resastih še sivkasta in rjavkasta.
Dlaka: poznamo 3 različice: dolgodlaki (dolga, mehka, ravna in sijoča dlaka), kratkodlaki (kratka, gosta in sijoča dlaka) in resasti (gosta, resasta, priležna dlaka s podlanko). Dlaka je pri kratkodlakem in resastem relativno enostavna za vzdrževanje, saj zadostuje tedensko krtačenje. Pri resastem je potrebno še trimanje 2x letno. Dolgodlaki pa potrebuje dnevno krtačenje, da preprečite nastajanje vozlov. Kopanje je pri vseh treh po potrebi.
Skupina: IV. FCI skupina, sekcija 1, standard št. 148.
Leglo: 4 – 8 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 15 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možne so poškodbe hrbtenice in ohromelost, entropija in tumor dlesni, sladkorna bolezen in debelost v starosti.
Življenjski prostor: hiša ali stanovanje. Ni primeren za življenje v pesjaku.
Pogosta imena za jazbečara: Inky, Rufus, Bingo, Benji, Koko, Lady, Cali, Tara, Dixie, Ringo, Rita, Fosy in Dolly.

 

Karakter: ljubezniv, radoveden, vztrajen in izjemno pogumen pes, ki uživa v družbi ljudi.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Učljivost: zna biti precej trmast, zato mora biti šolanje vztrajno in dosledno s pozitivno motivacijo.
Čuvaj: na prihod tujca opozori z glasnim laježem.
Otroci: za mlajše otroke niso najbolj primerni, saj lahko otrok psa pri igri poškoduje. Jazbečar je tudi zelo netoleranten za grobo ravnanje in hitro ugrizne. S starejšimi otroki pa se bo z veseljem igral in podil naokrog.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani jazbečarji: Tink je jazbečarka, ki je postala prava internetna zvezda po tem, ko je posvojila majhnega prašička. Obie, ki je bil s svojimi 35 kg, eden najdebelejših psov na svetu. Lump je delal družbo Pablu Picassu.
Zanimivosti o jazbečarju ime jazbečar izhaja iz nemške besede dachshund, ki je sestavljenka besed jazbec in pes. Jazbečar je znan po svojem dolgem telesu in kratkih, močnih nogah. Njegove močne noge mu omogočajo izjemno hitro kopanje lukenj. V minuti lahko skopa luknjo tudi do 30 cm globoko. Leta 1972 je bil jazbečar uradna maskota Poletnih Olimpijskih iger v Munchen-u.

 

 

 

O pasmi jazbečar  

 

Pse podobne jazbečarjem lahko najdemo že v stari egipčanski in mehiški umetnosti. O pasmi jazbečar pa lahko govorimo od 17. stoletja naprej. Sprva so jih uporabljali za lov na jazbece, zajce, lisice in druge male živali. V 19. stoletju se je pasma razširila po vsem svetu in tudi njena priljubljenost je močno narasla. Še danes jih ponekod uporabljajo kot lovske pse, so pa veliko bolj priljubljeni v vlogi družinskih psov.

Jazbečar je ljubezniv, radoveden, vztrajen in neustrašen pes, ki zelo uživa v družbi ljudi. Družini se bo pridružil pri vseh opravilih. Je zelo igriv in potrebuje ogromno pozornosti. Če ga boste pustili dlje časa samega bo začel iz dolgčasa uničevati stvari. Na vrtu vam zna izkopati tudi ogromne luknje. V naravi je aktiven, v hiši pa zelo ljubezniv in miren.

Jazbečar zna biti precej trmast in neposlušen, zato je zelo pomembno, da začnete z vzgojo in šolanjem takoj, ko ga prinesete domov. Šolanje mora biti izvirno, vztrajno, dosledno in s pozitivno motivacijo. Zelo dobro se odzove na nagrade. Jazbečar je pes, ki je zelo občutljiv, zato nikoli ne uporabljajte prisile in grobosti, saj boste izgubili njegovo zaupanje. Je tudi zelo netoleranten in lahko ob nepravilnem ravnanju hitro ugrizne.

Ta pasma psov je aktivna, vendar z gibanjem ne pretiravajte. Ob pretirani aktivnosti se lahko pojavijo težave s hrbtenico, ki lahko vodijo celo v paralizo. Dnevni sproščen sprehod bo čisto dovolj. Pazljivi bodite tudi pri hoji po stopnicah in dvigovanju. Ne pozabite, da je to lovski pes, zato ga imejte na sprehodu vedno na povodcu. Pozorno spremlja kaj se dogaja v okolici, zato se pogosto brez razmišljanja požene za manjšimi živalmi.

V starosti postane jazbečar nekoliko manj aktiven, zato se pogosto pojavijo težave s težo. V tem obdobju mu nudite kvalitetno hrano, ki je prilagojena starejšim psom. Poleg hrane poskrbite še za redno aktivnost.  

 

Priporočamo kvalitetno hrano za jazbečarja

 

Najboljša hrana za jazbečarja: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji/Puran in brusnice/Jagnjetina z meto).

 

Vzreditelji jazbečarjev

 

  • Psarna Hot Doggies
  • Psarna Lipovška
  • Psarna Izpod svetega Urha
  • Psarna Hudourniška
  • Psarna Ankaranska
  • Vzreditelj Rudolf Bauman
  • Vzrediteljica Magda Debenjak

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_7dbeee7edabe1cd2807725dc9c102893, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_9ec1e7c0f5e75e981c70219da76565d1, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_a2b0dbe416e7fcded8821112f303b404, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_3b45d83eced3449fa28a1a8f069f5e5f, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_f9f3a4866857d42f942feaca7743f2d5, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_2cf697f7e8c4dc2f7fa95a14e9bd51b2, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247