Bokser

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,
bokser3

 

Značilnosti pasme bokser

Država izvora: Nemčija.
Višina: samec 57 – 63 cm, samica 53 – 59 cm.
Teža: samec 30 – 34 kg, samica 23 – 27 kg.
Barva: progasta in rumena, z belino ali brez. Črna maska okrog oči in gobca je nujna.
Dlaka: kratka, močna, sijoča, brez podlanke, enostavna za vzdrževanje. Zadostuje občasno krtačenje ali le brisanje z brisačo, da se odstrani umazanija in odpadla dlaka.
Skupina: II. FCI skupina, sekcija 2, standard št. 144.
Leglo: 3 – 8 mladičev.
Življenjska doba: 8 – 10 let.
Pogoste bolezni: podvržen rakastim obolenjem, težavam s hrbtenico in displaziji kolkov, alergijam in prebavnim težavam. Podvržen je tudi debelosti.
Življenjski prostor: živeti mora v zaprtem, pozimi ogrevanem prostoru.
Pogosta imena za bokserja: Atilla, Babette, Bandit, Harley, Ink, Missy, Ali, Bruno, Gabi, Lucy, Oskar, Pluto in Moli.

 

Karakter: prijazen, samozavesten in živahen, ki se zelo naveže na družino.
Inteligenca: zelo inteligenten in razmišljujoč.
Učljivost: šolanje je počasnejše kot pri drugih psih, saj je nekoliko trmast in svojeglav.
Čuvaj: zelo dober čuvaj, ki opozori na vsakega tujca. Do tujcev so previdni, vendar le dokler ne ocenijo, da niso nevarni. Po tem jih zelo lepo sprejmejo.
Otroci: velik ljubitelj otrok. Do njih je zelo nežen, ljubezniv, toleranten in potrpežljiv.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike
Znan bokserji: pojavi se v filmu Kevin s severa (Kevin of the North). Priljubljeni so med mnogimi zvezdniki, kot so Cesar Millan, Gisele Bundchen in Cameron Diaz.
Znimivosti o bokserjih: včasih so jim kupirali ušesa in rep, sedaj pa je to v Sloveniji prepovedano. Obstajajo tudi beli bokserji, ki pa po standardu niso priznani in se v vzreji ne uporabljajo. Ko se postavi na zadnje tace s sprednjimi maha kot, da bi boksal. Od tod tudi izvira njegovo ime.

 

O pasmi bokser

Pasmo bokser so s selekcijo vzredili v psa, ki jim je pomagal pri lovu. Pri lovu na veliko divjad je pes žival zgrabil in držal pri tleh dokler zraven ni prišel lovec in plen pokončal. Kasneje je postal pes čuvaj preprodajalcev živine in mesarjev. Veliko vlogo pri razvoju pasme je imela gospa Friederun Stockmann, ki je pred in po prvi svetovni vojni v psarni v.Dom zaznamovala razvoj modernega bokserja.

Bokserji so prijazni, živahni in radovedni psi. So zelo zvesti in se močno navežejo na celo družino. Za družino so pripravljeni narediti vse in so resnično vredni zaupanja. Pri lastniku neprestano iščejo bližino in pozornost. So zelo razumevajoči in dojemljivi za lastnikova čustva. Poleg tega pa tudi sami nimajo težav z izkazovanjem razpoloženja, saj boste takoj vedeli kadar bo vaš bokser žalosten.

Mladički bodo zahtevali veliko časa in potrpljenja saj so nagajivi. So pa tudi zelo inteligentni in hitro učljivi, če boste pri vzgoji dosledni in vztrajni. Z vzgojo in socializacijo morate začeti zgodaj. Bokserja zelo hitro naučite ukazov, vendar pa ni nujno, da jih bo izvajal kadar boste to od njega zahtevali. Tu se kaže njegova trma in svobodomiselnost. Ima veliko energije, tako fizične kot miselne, ki jo lahko enostavno porabi z udejstvovanji na raznih pasjih športih. Dnevni sprehodi mu morda ne bodo zadostovali, zato mu kadar je le mogoče omogočite prosto tekanje.

Ker so nagnjeni k mnogim boleznim je zelo pomembno, da se pred nakupom dobro pozanimate o vzreditelju in njegovih psih. Odgovorni vzreditelji bokserje testirajo za resne dedne bolezni še preden jih uporabijo za razplod. Pogoste so prirojene težave s srcem, ki se velikokrat pokažejo šele v starosti. Podvrženi so zmanjšanemu delovanju ščitnice, napihnjenosti in zasuku želodca. Zato je zelo pomembna pravilna izbira in odmerjanje kvalitetne hrane za pse ter počitek po obroku. Izbira kvalitetne hrane je pomembna tudi zaradi nagnjenosti k alergijam. Pri mladičkih se lahko pojavi deformacija vek, ki jo je potrebno odpraviti z operacijo.

 
boxer7 bokser4 
 

Priporočamo kvalitetno hrano za bokserja:

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir

Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Hrana za bokserja Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)

Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za bokserja: Hrana za pse RONi Losos in krompir

Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji bokserjev

  • Psarna Schiwa’s Imperium
  • Psarna Touch your heart
  • Psarna Amoteamo
  • Psarna Sum Cuique
  • Psarna Le Cuore Grande
  • Psarna von Aisneren
  • Psarna v. Zoycik
  • Psarna von Erta Box
bokser6

Pustite komentar