Škotski terier

Avtor Ines86 16/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Škotski terier je živahen, pameten in ponosen pes. Je ena redkih pasem psov, ki ne plavajo, saj v vodi preprosto potone.  

 

Značilnosti pasme škotski terier

 

Država izvora: Škotska.
Višina 25 – 28 cm.
Teža: 8 – 11 kg.
Barva: črna, pšenična in progasta v vseh odtenkih.
Dlaka: trda in resasta s kratko, gosto in mehko podlanko. Nekoliko zahtevnejša za vzdrževanje, saj potrebuje redno krtačenje in trimanje. Kopanje je po potrebi.
Skupina: III. FCI skupina, sekcija 2, standard št. 73.
Leglo: 3 – 6 mladičev.
Življenjska doba: 11 – 13 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možne so kožne alergije, siva mrena in rak mehurja. Pojavi se lahko ''Scottie Cramp'', ki prizadene živčni in mišični sistem. Bolezen povzroča krče, hiperfleksijo in hiperekstenzijo tačk. Bolezen ni nevarna, pojavi pa se ob stresnih situacijah.
Življenjski prostor: stanovanje ali hiša.
Pogosta imena za jazbečara: Mac, Abby, Nellie, Cooper, Oli, Rhodie, Sid, Gino, Tate, Jack, Zoe in Lola.

 

Karakter: živahen, samostojen, pameten in ponosen pes, ki je zelo naveže na svojega lastnika.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Učljivost: so zelo samosvoji in znajo biti trmasti, zato poteka šolanje nekoliko počasneje.
Čuvaj: zelo dober.
Otroci: ni primeren za mahne otroke, saj je precej nepotrpežljiv in hitro postane razdražen. Dobro se obnese ob starejših otrocih, ki znajo s psom pravilno ravnati.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani škotski terierji: Fala je v beli hiši delala družbo predsedniku Franklinu Rooseveltu. Kot maskoto ga uporablja veliko univerz. Ljubiteljica škotskih terierjev je bila tudi princesa Victoria, ki je imela prička Mac. Najbolj je poznan po vlogi Jock-a v animiranem filmu Dama in potepuh (Lady and the Tramp).
Zanimivosti o škotskem terierju ljubkovalno ga kličejo tudi Scottie. Kot ena izmed najbolj priljubljenih figur, se pojavlja v namizni igri Monopoly. Na lestvici najglasnejših psov zasedajo 3. mesto.

 

O pasmi škotski terier

Škotski terier izhaja iz zahodnega dela škotskega visokogorja. V preteklosti so ga uporabljali kot ''jamarja'', ki je lovil lisice, jazbece, vidre in divje zajce. Danes je znan predvsem kot družinski pes.

Škotski terier je živahen, samostojen, pameten in ponosen pes, ki se zelo naveže na svojo družino. Pogosto si izbere enega družinskega člana in uboga samo njega. Svojo ljubezen izkazuje članom družine, do tujcev je ravnodušen. Je pes, ki razmišlja s svojo glavo in je zelo neodvisen. Želi biti enakovreden družinski član. Potrebuje veliko mentalne aktivnosti. Če mu tega ne omogočite razvije destruktivno vedenje.

Je zelo inteligenten in svojeglav pes, ki potrebuje dosledno in vztrajno vzgojo. Zelo je dojemljiv za barvo glasu in bo takoj zaznal pomanjkanje avtoritete in popustljivost. To bo zanj dovolj dober razlog, da ukaza ne rabi izvesti. Šolanje naj poteka v obliki igre in samo s pozitivno motivacijo ter nagradami. Na grobost se slabo odziva. Znan je po svoji ljubezni do žvečenja, zato ga že zgodaj naučite kaj lahko grize in kaj ne.

Škotski terier je aktiven pes, ki potrebuje redno gibanje. Zelo bo vesel, če bo lahko prosto tekal in se igral. Močno uživa tudi pri kopanju lukenj. Ta pasma ima težko telo in kratke noge. Tudi njegova dlaka postane zelo težka, ko se zmoči. Prav zaradi tega ga nikoli ne smete pustiti v vodo, saj se, ko poskuša zaplavati potopi.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za škotskega terierja

 

Najboljša hrana za škotskega terierja: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji/Puran in brusnice/Jagnjetina z meto)
 

 

Vzreditelji škotskih terierjev

 

  • Psarna Peabar
  • Psarna Ginger and Black

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_3dab938e208e8e66ca9be453c1de1e64, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_6665bd7f2c2d041cd1de911269f944af, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_98b0ef1f341871518aabede1d999c367, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_91265fd2329a7e6db3f685c235046ae5, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_a5e6bea7cf9fdfc6efa40116eabfc11d, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_716a62d0ea675df3143122df4f5bf3f8, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247