Shih tzu

Avtor Ines86 17/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Shih tzu je živahen, igriv in pozoren pes, ki se zelo naveže na družino in želi z njo preživeti vsak trenutek.

 

Značilnosti pasme shih tzu

 

Država izvora: Tibet ali Kitajska.
Višina 24 – 27 cm.
Teža: 5 – 8 kg.
Barva: vse barve in barvne kombinacije.
Dlaka: gosta in dolga z mehko in puhasto podlanko. Dlaka je lahko rahlo valovita in zelo malo odpada. Relativno zahtevna za vzdrževanje, saj zahteva dnevno krtačenje in redno kopanje.
Skupina: IX. FCI skupina, sekcija 5, standard št. 208.
Leglo: 2 – 5 mladičkov.
Življenjska doba: 12 – 16 let.
Pogoste bolezni: bolezni hrbteničnih ploščic, vnetja ušes, težave z očmi, bolezni ledvic, zgodnja izguba zob, težave z dihanjem in volčje žrelo.
Življenjski prostor: v hiši ali stanovanju. Za bivanje zunaj ni primeren.
Učljivost: zna biti zelo trmast, zato je pri šolanju potrebna doslednost, vztrajnost in velika mera iznajdljivosti, saj jim hitro zmanjka motivacije.
Pogosta imena za shih tzuja: Mocha, Cinnamon, Chili, Pearl, Lilly, Oreo, Asia, Lara, Lola, Pucci, Rory in Jojo.

 

Karakter: živahen, igriv in pozoren pes, ki se zelo naveže na družino in želi z njo preživeti vsak trenutek.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Čuvaj: ni dober, bo pa na prihod tujca vseeno opozoril z laježem.
Otroci: obožuje otroke in se zelo rad z njimi igra. Nadzor odrasle osebe je pri majhnih otrocih vseeno priporočljiv, da ne bi otrok psa poškodoval.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani shih tzuji: Honeychild dela družbo Nicole Richie, Harry pa Geri Halliwell. Marnie the dog je ena najbolj priljubljenih psov na socialnem omrežju Instagram. Sledi ji več kot 130 000 ljudi, med njimi tudi znane osebnosti, kot je Miley Cyrus.
Zanimivosti o shih tzuju: njegovo ime v prevodu pomeni mali lev. Med spanjem pogosto smrčijo. Veliko shih tzujev ima na vrhu glave belo liso. Legenda pravi, da je Buda s seboj na potovanja vedno vzel te pse. Ob napadu roparjev so se shih tzuji spremenili v leve in ga branili. Za zahvalo jim je poljubil glavo in na mestu poljuba je nastala bela lisa.

 

O pasmi shih tzu

 

Shih tzu je ena najstarejših pasem psov, izvor katere ni popolnoma znan. Različne teorije pravijo, da je shih tzu nastal s križanjem pekinezerja in lhasa apso. Na drugi strani pa mnogi strokovnjaki menijo, da so pasmo razvili tibetanski menihi, ki so kasneje pse podarili kitajskim vladarjem. Na cesarstvih so jih uporabljali kot družabnike in tudi kot čuvaje. V Evropo so prišli okrog leta 1930 in se razširili po vsem svetu. Danes je ena izmed najbolj priljubljenih pasem psov.

Shih tzu je živahen, igriv in pozoren pes, ki hrepeni po bližini. Z lastnikom in družino želi preživeti vsako sekundo v dnevu. Je inteligenten in pol energije, zato se bo z veseljem igral z vami dolge ure. Pravijo, da znajo biti pravi mali klovni, ki zabavajo celo družino. Po drugi strani je pa izjemno crkljiv in bo izkoristil vsako priložnost za spanje v vašem naročju.

Kljub inteligenci so shih tzuji tudi zelo trmasti. Vzgoja in šolanje bosta zato nekoliko bolj težavna kot pri kakšni drugi pasmi. Pri vzgoji bodite potrpežljivi in dosledni. Slabo se odzovejo na kaznovanje in grobost, zato uporabljajte samo pozitivno motivacijo in nagrajevanje. Pri nagradah bodite izvirni, saj se bodo pred vsakim ukazom vprašali ali se jim splača ukaz izvesti.

Ta pasma je nagnjena k debelosti, zato posvetite posebno pozornost prehrani in mu nudite kvalitetno hrano za pse. Poskrbite tudi za redno gibanje. Občutljiv je na visoke temperature, zato v poletnih mesecih gibanje omejite in mu nudite primerno zaščito. Kljub njegovi živahnosti pa bodo kratki sprehodi čisto dovolj. Še posebej ob slabem vremenu, saj ne marajo dežja.  

 

Priporočamo kvalitetno hrano za shih tzuja

 

Najboljša hrana za shih tzuja: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji/Puran in brusnice/Jagnjetina z meto).
 

 

Vzreditelji shih tzujev

 

  • Psarna Mystic Mogwai
  • Psarna Jolyan's
  • Psarna Allmystical
  • Psarna Grand Bony
  • Psarna Asimina
  • Psarna Gon-Ba-Mo
  • Psarna Mei Tashi
  • Psarna Tanya's Fairyland  

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_5217a49897b112ce9a77c340517c014e, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_7e64192482349c21521fde0d26c76f95, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_095a0c57db987233a1c1c7edef445d86, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_12e1e0318636d77c63258fc518239d15, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_86dc8d9f8a23d199bdf213dd29fe881d, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_72f99c5f417a392b28a0e0415ccbab0d, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247