Portugalski vodni pes

Avtor Ines86 25/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Portugalski vodni pes je prijazen, delovni, zvest in šaljiv pes, ki nadvse želi ugajati lastniku.

 

Značilnosti pasme portugalski vodni pes

 

Država izvora: Portugalska.
Višina samec 50 -75 cm, samica 43 – 52 cm.
Teža: samec 19 – 25 kg, samica 16 -22 kg.
Barva: črna, bela in odtenki rjave ter kombinaciji črno-bela in rjavo-bela.
Dlaka: znani sta 2 različici: valovita z dolgo, mehko in sijočo dlako ter skodrana s krajšo, gosto in brez sijaja dlako. Nega dlake je zahtevna saj potrebuje redno krtačenje in striženje.
Skupina: VIII. FCI skupina, sekcija 3, standard št. 37.
Leglo: 4 – 8 mladičkov.
Življenjska doba: 10 – 14 let. Pogoste bolezni: možna je displazija kolkov, težave z očmi, Addisonova bolezen in nevrološke težave.
Življenjski prostor: v hiši in stanovanju. Lahko biva tudi v pesjaku, vendar ne mara samote.
Pogosta imena za portugalskega vodnega psa: Zoie, Missy, Bo, Amalie, Rocky, Billie, Ankara, Apollo, Tucker, Magoo in Spinner.

 

Karakter: prijazen, delovni, zvest in šaljiv pes, ki nadvse želi ugajati lastniku.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Učljivost: hitro učljiv, vendar potrebuje razgibano šolanje, saj se začne hitro dolgočasiti.
Čuvaj: ni dober čuvaj. Sprva je sicer do tujcev nezaupljiv, vendar se hitro spoprijatelji. Bo pa vedno z glasom opozoril na prihod tujca.
Otroci: otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi.
Kot prvi pes: ne priporočamo. Za izkušene lastnike.
Znani portugalski vodni psi: najbolj znan je sigurno Bo, ljubljenček predsedniške družine Obama.
Zanimivosti o portugalskem vodnem psu: pasma je bila uvrščena v Guinessovo knjigo rekordov, kot najredkejša rodovniška pasma. Takrat je živelo še samo 25 predstavnikov te pasme. Zelo ima rad hladno vreme. Tudi v domu bo vedno iskal mrzle ploščice ali tla na katera se bo lahko ulegel in ohladil. Ima plavalno kožico.

 

 

O pasmi portugalski vodni pes

 

Pasma portugalski vodni pes izvira iz Portugalske. Pojavljati so se začeli v 12. stoletju kot pomočniki ribičem. Ribičem so s potapljanjem pomagali iskati mreže ter varovati čolne. Med ribiči so bili zelo cenjeni, vendar so ob modernizaciji ribištva skorajda izumrli. Konec 20. stoletja so se začeli z načrtno vzrejo in tako ohranili pasmo. Danes portugalskega vodne psa poznamo predvsem v vlogi družinskega psa.

Portugalski vodni pes je prijazen, delaven, zvest in šaljiv pes, ki zelo uživa v izpolnjevanju lastnikovih želja. Laja zelo redko, sicer pa je njegov lajež zelo močan in obsega celo lestvico zvokov. Ima tudi značilen smeh, ki ga lahko slišite med igro ali pozdravljanjem.

Zna biti nekoliko trmast in samosvoj, zato je priporočljiva vzgoja in šolanje že od malega. Potrebuje vztrajnega in doslednega lastnika, ki bo uporabljal pozitivno motivacijo. Šolanje naj bo razgibano in zahtevno, a zabavno. Ne mara samote in tudi dolgočasiti se začne hitro. Ob dolgčasu zna postati precej uničevalen, zato poskrbite, da je zmeraj zaposlen. Zelo rad tudi žveči, zato naj ima vedno na voljo veliko igrač za grizenje.

Portugalski vodni pes spada med zelo aktivne pasme psov, zato mu morate omogočiti ogromno aktivnosti. Potrebuje vsaj dva dolga sprehoda na dan. Zelo rad teka, prinaša, se potaplja in plava. Če je le možno ga čim bolj pogosto peljite plavati. Je odličen spremljevalec pri teku ali vožnji s kolesom. Pomembno pa je vedeti, da ima portugalski vodni pes izjemno visok prag bolečine. Pri aktivnostih je potreben nadzor lastnika, da ne pride do nepotrebnih poškodb. Zagotoviti mu morate tudi dovolj počitka za regeneracijo.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za portugalskega vodnega psa

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,9225€/dan  

 

Najboljša hrana za portugalskega vodnega psa: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za portugalskega vodnega psa: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81€/dan

 

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_3ed0b4e01a11152d03be61daeee88b64, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_204e732d4354062b32e8f9ba1ca001b2, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_85910a5b3565827f23c0a5acdbc139f6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_4679a865da63bf8e7c08e9828a6d8440, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_b3c04986951df3049078b7abfa787f5f, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_f75383f9b78da51f6b56ec6db22da8e9, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247