Pekinezer ali pekinčan

Avtor Ines86 17/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Pekinezer je stara pasma psov, za katero se skriva majhen in ljubeč pes, ki je izjemno predan svojemu lastniku.

 

Značilnosti pasme pekinezer

 

Država izvora: Kitajska.
Višina 18 – 21 cm, vendar višina s standardom ni določena.
Teža: 4,5 – 6 kg.
Barva: vse barve, razen jetrne in albino.
Dlaka: dolga in bujna z gosto podlanko. Relativno zahtevna za vzdrževanje, saj je potrebno dnevno krtačenje, da preprečite vozlanje in lomljenje dlake. Kopanje je priporočljivo samo s suhim šamponom.
Skupina: IX. FCI skupina, sekcija 8, standard št. 207.
Leglo: 2 – 4 mladički.
Življenjska doba: 13 – 15 let.
Pogoste bolezni: težave z dihanjem in očmi, diskohernija (zdrs medvretenčne ploščice), izpah pogačice in odpoved srca. Pri psicah je pogosto pri kotitvi potreben carski rez, saj imajo mladički zelo široke lobanje.
Življenjski prostor: stanovanje ali hiša. Za zunanje bivanje ni primeren.
Pogosta imena za pekinezerja: Peki, Lady, Tiny, Bugsy, Gizmo, Fifi, Zoe, Sassy, Foxy, Monkey, Poco in Lion.

 

Karakter: majhen, ljubeč, samosvoj in trmast pes, ki se zelo močno naveže na enega člana družine.
Inteligenca: zelo inteligenten, čeprav tega ne pokaže pogosto.
Učljivost: zaradi trme in svojeglavosti je težje učljiv.
Čuvaj: ni dober čuvaj. Z glasnim laježem pa opozori na vsak prihod tujcev.
Otroci: otroke ima rad, vendar je potreben nadzor odrasle osebe in nekoliko previdnosti, saj ne tolerira grobosti.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani pekinezerji: ob potopu ladje Titanik so preživeli samo 3 psi. Eden izmed njih je bil pekinezer po imenu Sun Yat Sen.
Zanimivosti o pekinezerju: Kitajska legenda pravi, da je zaljubljen lev odšel v božji hram in prosil bogove, naj ga zmanjšajo toliko, da se bo lahko poročil s svojo ljubeznijo, opico marmozetko. Bogovi so bili ganjeni nad njegovo ljubeznijo in so leva zmanjšali, pustili pa so mu hrabro, levje srce. Tako se je rodil pekinezer z opičjim gobčkom ter levjim telesom in srcem. Zaradi kratkega smrčka, smrčijo in to zelo glasno.

 

 

O pasmi pekinezer

 

Pekinezer je zelo stara pasma psa, katere izvor ni točno znan. Pasma bi naj nastala pred približno 2000 leti na ozemlju današnje Kitajske. Ti psi so živeli na cesarskem dvoru in jih je bilo prepovedano odpeljati izven varnega obzidja. Če je kdo poskušal pekinezerja ukrasti, so ga usmrtili. V 20. stoletju so jih prinesli v Anglijo od koder so se razširili po vsem svetu.

Pekinezer je majhen, ljubeč in izjemno predan lastniku. Od lastnika zahteva vso pozornost in predanost, ki jo premore. Seveda to v enaki meri vrača. Pogosto se najbolj naveže na enega člana družine in je zanj pripravljen narediti vse, tudi tvegati življenje. Zna biti tudi zelo ljubosumen in zaščitniški. Zanj pravijo, da ima svojevrsten aristokratski značaj, ki ga je podedoval po svojih prednikih.

To je pes, ki je zelo trmast, svojeglav in neposlušen za avtoriteto. Z vzgojo in šolanjem začnite kar se da zgodaj in bodite potrpežljivi ter dosledni. Uporabljajte pozitivno motivacijo in nagrajevanje. Pri nagrajevanju se poskušajte izogniti priboljškom. Pri vzgoji bo vsekakor potrebna dobra mera iznajdljivosti. Nekoliko več pozornosti boste morali posvetiti tudi navajanju na čistočo.

Mnogi pekinezerji sprehodov ne marajo, zato ga boste morali na začetku nekoliko bolj vzpodbujati. Krajši dnevni sprehodi bodo povsem dovolj. Čas za igranje in ostale aktivnosti pa mu namenite doma. Nekoliko več pazljivosti bo potrebne ob vodnih površinah, saj ni najboljši plavalec. Zelo je občutljiv na visoke in nizke temperature, zato bodite pazljivi, da se ne podhladi ali pregreje. V mrzlih in vročih mesecih omejite gibanje na prostem in mu nudite primerno zaščito. Pasma je nagnjena k debelosti, zato poleg redne aktivnosti, poskrbite še za kvalitetno hrano za pse.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za pekinezerja

 

Najboljša hrana za pekinezerja: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
 

 

Vzreditelji pekinezerjev

 

  • Psarna Sikiang Kennel

Pustite komentar