Novoškotski prinašalec

Avtor Ines86 25/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Novoškotski prinašalec je živahen, ljubeč in inteligenten pes, ki je zelo vdan lastniku in njegovi družini.

 

Značilnosti pasme novoškotski prinašalec

 

Država izvora: Kanada.
Višina samec 48 – 51 cm, samica 45 – 48 cm.
Teža: samec 20 – 23 kg, samica 17 – 20 kg.
Barva: odtenki rdeče in oranžne.
Dlaka: srednje dolga, mehka in vodoodporna s kratko in gosto podlanko. Nega je nezahtevna saj potrebuje le redno krtačenje in kopanje po potrebi.
Skupina: VIII. FCI skupina, sekcija 1, standard št. 312.
Leglo: 6 – 10 mladičkov.
Pogoste bolezni: možna je displazija kolkov in komolcev, težave z očmi, revmatične bolezni, meningitis, epilepsija in težave s ščitnico.
Življenjski prostor: stanovanje ali hiša. Ni primeren za življenje v pesjaku, saj ne mara samote.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Učljivost: dobro učljiv. Pri učenju uporabljajte raznolike vaje in pozitivno motivacijo.

 

Življenjska doba: 10 – 14 let.
Pogosta imena za novoškotskega prinašalca: Bailey, ollie, Bristol, Rocky, Tucker, Scout, Zoe, Whistle, Zoey in Diego.
Karakter: živahen, ljubeč in inteligenten pes, ki je zelo vdan lastniku in njegovi družini.
Čuvaj: ni najboljši čuvaj, čeprav je pred tujci previden in opozori na njihov prihod.
Otroci: z otroki se dobro razume, saj je ljubeč in potrpežljiv. Ne prenaša pa dobro vsiljivosti, zato je nadzor odrasle osebe nujen.
Kot prvi pes: ne priporočamo. Za izkušene lastnike.
Zanimivosti o novoškotskem prinašalcu: spada med najmanjše prinašalce in po videzu nekoliko spominja na lisico. Je najmanjši in najbolj energičen med prinašalci. Pri novoškotskemu prinašalcu se zaželene beline na šapah, prsih in obrazu. Pri lovskih psih pa še večja belina na koncu repa. Ima značilen visoko zveneč lajež, podoben zavijanju, ki ga imenujejo ''prinašalcev krik''.

 

 

O pasmi novoškotski prinašalec

 

Novoškotski prinašalec prihaja iz kanadske province Nova Škotska. Natančen izvor ni poznan, se pa predvideva, da se je vzreja začela v začetku 19. stoletja. V preteklosti so ga uporabljali za delo v težkih pogojih, tako na kopnem kot v vodi ter za lov na vodno divjad. Danes ga videvamo predvsem v vlogi lovskega in družinskega psa.

Novoškotski prinašalec je živahen, ljubeč in inteligenten pes, ki je zelo vdan lastniku in njegovi družini. Je zelo samostojen pes in lahko ob nepravilni vzgoji prevzame vlogo glave družine. Je delovni pes in je najbolj vesel, ko lahko opravlja kako delo. Če je le možno ga večkrat peljite na lov. Da ne bo razvil plašnosti, ga v mladosti soočite s čim več različnimi ljudmi, okolji in situacijami.

Novoškotski prinašalec ima močan lovski nagon, zato z vzgojo in šolanjem začnite zgodaj. Pri šolanju uporabljajte raznovrstne vaje in ga učite s pozitivno motivacijo in nagrajevanjem. Na nagrade in pohvale se zelo dobro odziva. Zelo rad žveči, zato naj ima vedno na razpolago veliko igrač za grizenje.

To je pes z ogromno energije, zato potrebuje dnevno veliko aktivnosti. Zelo rad ima vodo, zato ga ko je le mogoče peljite plavati. Izjemno dobro se izkaže tudi v raznih pasjih športih, tudi vodnih. Če ne boste poskrbeli za njegove fizične aktivnosti bo postal zdolgočasen in bo začel uničevati stvari. Potrebno pa je poudariti, da ti psi potrebujejo veliko počitka in spanja za regeneracijo po vseh teh aktivnostih.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za novoškotskega prinašalca

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Najboljša hrana za novoškotskega prinašalca: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za novoškotskega prinašalca: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji novoškotskih prinašalcev

 

  •  Psarna Praetorium Latobicorum's

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_0f30adf26b074fd0e46e4822ebf49490, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_9143fbdecf81e554638e5de2d5e25d93, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_3d189fa540a262160edeac38a45d1764, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_badf87b9fd1e5b67e5a490027065e885, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_d305265068ec7306e92bd15a89968545, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_8088c583d784d7d133dc84e5808b3bf3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247