Novofundlandec

Avtor Ines86 24/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Legenda pravi, da je bog ustvaril novofundlandca za pomoč ribičem, ki so se dan za dnem borili za golo preživetje.

 

Značilnosti pasme novofundlandec

 

Država izvora: Kanada.
Višina samec 71 cm, samica 66 cm.
Teža: samec 65 – 75 kg, samica 55 - 65 kg.
Barva: črna, rjava in bela s črnimi oznakami.
Dlaka: dolga, gosta in na otip oljnata z gosto podlanko. Lahko je tudi rahlo valovita. Relativno zahtevna za nego, saj zahteva redno krtačenje in kopanje po potrebi.
Skupina: II. FCI skupina, sekcija 2, standard št. 50.
Leglo: 6 – 8 mladičkov.
Življenjska doba: 8 – 10 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možna je displazija kolkov in komolcev.
Življenjski prostor: najbolj bo vesel hiše z velikih ograjenim vrtom. Primeren je tudi za bivanje v pesjaku.
Karakter: vesel, prijazen, pogumen in samostojen pes, ki je pripravljen za lastnika narediti vse.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Pogosta imena za novofundlandca: Bruno, Maxi, Lace, Duke, Apollo, Jumbo, Lady, Maddy, Lola, Velvet in Abby.

 

Učljivost: hitro učljiv, vendar bo pogosto preizkušal vašo potrpežljivost saj je zelo samostojen, tudi pri sprejemanju odločitev.
Čuvaj: ni najboljši čuvaj. Vedno pa opozori na prihod tujca. Ljudje se ga velikokrat tudi prestrašijo zaradi njegove velikosti, čeprav je do tujcev prijazen.
Otroci: otroke ima rad in je z njimi izjemno potrpežljiv, tudi v primeru grobega ravnanja. Zaradi velikosti psa je pa vseeno potreben nadzor odrasle osebe.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani novofundlandci: pes Jakob iz slovenskega filma Sreča na vrvici. Henri je povsod spremljal Napoleona Bonaparte. Boatswain bil pes angleškega pesnika lorda Byrona, ki mu je ko je poginil postavil nagrobnik in nanj napisal svojo pesnitev.
Zanimivosti o novofundlandcu: Legenda pravi, da je bog ustvaril novofundlandca za pomoč ribičem, ki so se dan za dnem borili za golo preživetje. Vzel je telo medveda z gibčnostjo tjulenja, mu vstavil vesele in iskrive oči delfina in podaril srce, zvesto in polno ljubezni. Novofundlandcu mnogi pravijo nežni velikan.

 

 

 

O pasmi novofundlandec

 

 

Strokovnjaki si o izvoru novofundlandca še niso čisto enotni. Eni pravijo, da so pasmo razvili Britanci in jo z osvajanjem pripeljali na Novo Fundlandijo. Drugi menijo, da so jih tja pripeljali Vikingi in Baski. Vsi se pa strinjajo, da je bil v preteklosti spremljevalec ribičev. Pomagal jim je pri vlečenju polnih ribiških mrež na krov ladij. Iz vode je reševal tudi ljudi. Z vlečenjem vozičkov je pomagal še pri razvozu rib in mleka. Danes je znan predvsem kot družinski pes.

Novofundlandec je vesel, prijazen in pogumen pes, ki je vedno pripravljen na igro. Zelo je rad v družbi družine in je pripravljen za svojega lastnika narediti vse. Ima močan obrambni nagon in bo vedno zaščitil šibkejšega pred močnejšim. Je čustveno občutljiv in dojemljiv za počutje lastnika. Zato jih uporabljajo tudi kot terapevtske pse.

Brez pravilne vzgoje je lahko neposlušen, zato začnite s šolanjem že s prvim dnem, ko ga prinesete domov. Vzgoja in šolanje mora biti vztrajno in dosledno. Temelji naj na pozitivni motivaciji. Zaradi samostojnosti bo vedno preizkušal ali ste vodja krdela vi ali on. V teh trenutkih ne smete popustiti ampak mu pokazati, da ste vi glavni.

Novofundlandec je nagnjen k debelosti zato morate posebno pozornost nameniti izbiri kvalitetne hrane za pse ter redno telesno aktivnost. Potrebuje redne dnevne sprehode in uživa v naravi. Je pa nekoliko lenoben, zato ga boste pogosto morali k aktivnosti spodbuditi. Obožuje vodo, zato ga ko je le možno peljite plavati.  

 

 

Priporočamo kvalitetno hrano za novofundlandca

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Najboljša hrana za novofundlandca: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za novofundlandca: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

 

Vzreditelji novofundlandcev

 

  • Psarma Family joy
  • Psarna Lacrima Negra
  • Psarna Ursinus Veletus
  • Vzrediteljica Darja Soklič
  • Vzreditelj Janez Plestenjak
  • Vzrediteljica Barbara Narat Polanc
  • Vzrediteljica Ana Marija Jereb Berva

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_fd6446d3f2d6c95c15afdaeef7663c41, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_e9e8d0c35bb2970db0326e86711a8e78, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_65cc55307632c52927138dee289c851c, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_678257bc48459e4012a838a115aa8893, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_cde731c4cd09799f36b1f799c11e609b, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_eeb438f0c45e293267b7c32a52a22629, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247