Najglasnejše pasme psov

Avtor Ines86 24/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,Izbira psa,

Najglasnejši pes na svetu doseže glasnost 113.1 decibelov. Za lažjo predstavo, to je podobno glasnosti koncertu rock skupine.    

 

Velja splošno mnenje, da večji je pes, glasnejši je njegov lajež. Res je, da so veliki psi pogosto tudi zelo glasni, vendar male pasme čisto nič ne zaostajajo za njimi. Najglasnejši pes na svetu doseže glasnost 113.1 decibelov. Medtem, ko je lahko za človeško uho škodljiv že zvok nad 85 decibelov.

Po Guinnessovi knjigi rekordov je predstavnik zlatih prinašalcev Charlie najglasnejši pes na svetu. Njegov lajež so izmerili na 113.1 decibelov. Kako glasen je njegov lajež si lahko predstavljate, če ga primerjate z glasnim koncertom rock skupine. Ali pa, da je njegovo lajanje 42x glasnejše od povprečnega pogovora. Lastnica pravi, da je Charlie drugače doma zelo tih in le redko laja.  

 

Najglasnejše pasme psov

 

Sibirski husky – husky povezuje lajanje z izkazovanjem teritorija, vendar je zelo neteritorialen in zato laja poredko. Lajanje jemlje kot igro oziroma kot povabilo k igranju. Veliko raje zavijajo, še posebej ob zvoku sirene. Zavija tudi kadar se dolgočasi ali pa želi priklicati druge pse. To izhaja iz preteklosti, ko so živeli v večjih skupinah. Vsak pes ima svoj, unikaten način tuljenja po katerem se med seboj prepoznajo.

 

Angleški rakunar – znan je po glasnem in močnem lajanju. Opozoril vas bo ob vsakem prihodu tujcev na njegov teritorij. Glasen bo tudi, kadar bo prišel na kakšno sled. Če ga uporabljate kot lovskega psa, bo na najden plen opozoril zelo glasno in odločno. Njegov lajež je bolj podoben zavijanju in lahko traja v nedogled. Pravijo, da njihov zvok prebada bobniče.

 

Aljaški malamut – je zelo klepetav in ima ogromen razpon različnih glasov s katerimi izraža svoje želje. Znan je po svojem pogovarjanju z lastniki. Pogovarjate se lahko ure in vam bo vedno z veseljem odgovoril. Ko laja pomeni, da se dogaja nekaj kar mu je popolnoma neznano in vas želi na to opozoriti. Zelo rad zavija skupaj s sirenami. Zavijajo v različnih tonih in stilih.

 

Čivava – ti psi pogosto lajajo kadar želijo pritegniti pozornost lastnika. Ta pasma potrebuje ogromno pozornosti in laja tudi, ko se počuti zapostavljeno. Pogosto lajajo kadar niso socializirani, ko so prestrašeni, teritorialni ali agresivni. Potrebno je vedeti, da spadajo čivave med agresivnejše pasme in je zato potrebno še toliko več vzgoje in šolanja.

 

Pritlikavi šnavcer – še ena pasma, ki je znana po pogostem lajanju. Včasih se zdi, da laja samo zato, da bi vas razjezil. Znan je po glasnem naznanjanju gostov pred vrati. Pogosto laja kadar mu lastniki ne posvečajo dovolj pozornosti. Psa je potrebno zaposliti tako fizično kot mentalno. Tako se bo tudi njegovo lajanje vidno umirilo. Kadar je vznemirjen njegov lajež postane glasnejši in piskajoč.

 

Pomeranec – njegov lajež ni med najglasnejšimi, je pa sigurno med najbolj vztrajnimi. Kadar začne ga je težko ustaviti. Znan je tudi po zavijanju. Laja iz mnogih razlogov, kadar vas želi na kaj opozoriti, kadar želi braniti vas ali svoje igračke, kadar mu je dolgčas, kadar je preveč vznemirjen in podobno.

 

Baset - je ena izmed pasem, ki so zelo vokalne. Bolj je znan po zavijanju kot lajanju. Svoj glas uporablja zelo pogosto in za mnoge stvari. Kadar vas želi na kaj opozoriti, kadar mu je dolgčas, če od vas kaj želi in podobno. Je pes, ki se bo z vami pogovarjal. V njegovi družbi ne boste slišali samo laježa in zavijanja, temveč še mnogo drugih zvokov, ki jih je sposoben ta pes izustiti.

 

Srnin pinč – z laježem poroča o vsakem, še tako majhnem, dogajanju v njegovi okolici. Je pasma, ki je znana po pogostem laježu, še posebej, če ga pogosto pustite samega. Srnin pinč je velik pes ujet v majhnem telesu in temu primeren je tudi njegov lajež. Laja zelo glasno in prodorno. Najbolj je znan po opozarjanju prihoda tujcev, saj na tak način brani svojo družino.

 

Beagle – ta pes je znan po tem, da bo lastnikom jasno in glasno povedal, da se v okolici nekaj dogaja. Ni važno ali se hiši približuje tujec ali pa je le začelo deževati, na vse vas bo opozoril z laježem. Znan je tudi po zavijanju. Opozoril vas bo tudi kadar mu bo dolgčas, bo lačen, bo želel ven in podobno. Za to pasmo pravijo, da so rojeni za lajanje.

 

Pes sv. Huberta – ima značilen globok in glasen lajež, pogosto pa tudi zavija. Njegov lajež je globok in dolg, pogosto celo razvlečen. Ti psi pa niso samo glasni, so tudi zelo klepetavi. Imajo široko paleto zvokov s katerimi vam opisujejo vsakodnevne dogodivščine. Spada med lovske pasme, zato vas bo še posebej opozoril na vsako dogajanje v okolju.  

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_b2926e95e766d5dfe23dee3a7a565caa, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_a9fec4e2488240396c07a606c0d63a11, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_300cb4366813ca91240621b5dad8c967, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_4cacac3dc3217e1bc5400c1e1f7787cd, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_5e34f47657a067d0c7a0c16bb0451d55, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_2b7b95fe5c570639c25e52e01c088fe7, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247