Mops

Avtor Ines86 24/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Mops je ljubezniv, živahen in samosvoj pes, ki v povprečju spi 14 ur na dan.

 

Značilnosti pasme mops

 

Država izvora: Kitajska.
Višina 25 – 32 cm.
Teža: 6 – 8 kg.
Barva: različni odtenki bež barve z črnimi oznakami, črna, siva in marelična.
Dlaka: kratka, gosta, mehka in sijoča. Enostavna za negovanje, saj zadostuje tedensko krtačenje.
Skupina: IX. FCI skupina, sekcija 11, standard št. 253.
Leglo: 4 – 8 mladičkov.
Življenjska doba: 12 – 15 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možne so sezonske alergije in težave z dihanjem.
Življenjski prostor: stanovanje ali hiša. Ni primeren za bivanje v pesjaku, saj je občutljiv na vremenske ekstreme, še posebej na vročino.
Pogosta imena za mopsa: Pug, Jun, Bandit, Nash, Iggy, Flo, Biggie, Hooch, Milo, Kaila, Moon, Lena, Snookie in Timmy.

 

Karakter: ljubezniv, živahen in samosvoj pes, ki rad zabava ljudi okrog sebe.
Inteligenca: povprečno inteligenten.
Učljivost: zelo učljiv, saj si izjemno želi ugajati lastniku.
Čuvaj: ni dober čuvaj.
Otroci: otroke ima zelo rad in se z njimi odlično razume. Potreben je nadzor odrasle osebe, da otrok psa ne poškoduje.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani mopsi: Fortune je bila psička Napoleona in njegove žene Josephine. Psička je bila edina, ki je lahko Josephine obiskovala v zaporu. Iz filmskih platen je verjetno najbolj poznan mops iz filma Možje v črnem (Men in Black.
Zanimivosti o mopsu: Zaradi stisnjenega gobčka pogosto zelo glasno diha in med spanjem smrči. Mnogi jih kličejo senca, saj sledijo lastniku povsod in želijo biti v središču dogajanja. V preteklosti so bile obrazne gube mopsa na Kitajskem še posebej cenjene. V gubah naj bi bili vidni kitajski simboli.

 

 

O pasmi mops

 

Mops spada med najstarejše pasme psov. V Aziji bi se naj pojavljal že 400 let pred našim štetjem. Na Kitajskem je bil zelo priljubljeni med vladajočimi družinami. Kasneje bi naj bil tudi ljubljenec tibetanskih menihov. V 16. stoletju se je pasma razširila v Evropo je postala posebej priljubljena, ko je mops, z opozorilom, da se bližajo sovražniki, rešil življenje princu Williamu III.

Mops je ljubezniv, živahen in samosvoj pes, ki se zelo naveže na svojo družino. Zelo rad zabava vse okrog sebe, zato mu pogosto pravijo kar mali klovn. Ima izjemno močno željo po ugajanju lastniku, zato je zelo dojemljiv za njegova čustva. Če vidi, da je lastnik slabo razpoložen bo miren in tih, v nasprotnem primeru pa živahen in nagajiv.

Ta pasma je nekoliko svojeglava zato je priporočljivo z vzgojo in šolanjem pričeti že zgodaj. Zelo hitro izgubi motivacijo in koncentracijo, zato naj bodo treningi krajši, vendar dosledni in ponavljajoči. Ukazov se nauči, vendar jih ni vedno pripravljen tudi izvesti. Je pa zelo podkupljiv s priboljški.

Posebno pozornost je potrebno nameniti kvalitetni izbiri hrane za pse ter redni aktivnosti saj je mops nagnjen k debelosti. Je pravi gurman in lenoben kar je pogosto razlog za povišano telesno težo. Zelo rad se igra in podi za igračami, za dolge in intenzivne sprehode pa ni primeren. Ker ne potrebuje veliko gibanja bo zadostoval že kratek dnevni sprehod.

Nekoliko več pozornosti je potrebno nameniti negi obraznih gub. V gubah se nabirata vlaga in umazanija, ki lahko vodita v kožna vnetja. Da bi to preprečili mopsu obrazne gube redno čistite.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za mopsa

 

Najboljša hrana za mopsa: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji/Puran in brusnice/Jagnjetina z meto)

 

Vzreditelji mopsov

 

  • Psarna Slo Land
  • Psarna Leebelle
  • Psarna Boltvinski

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_a1a490adb7512b7160d0beb1bb2e17d8, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_bad74bcfff1d091af67a2ec268b0e7fd, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_5b674152d39c405a88fbd60f04853e28, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_0b4f7e82bdc1b2ab4b9c517710e82183, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_cebc0098daf8a75a84894262e2f05a84, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_786a7988dfa2bea5e8b2e9c916b95014, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247