Irski seter

Avtor Ines86 24/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Irski seter je prijazen, nežen in energičen pes, ki velja za enega najlepših med psi.

 

Značilnosti pasme irski seter

 

Država izvora: Irska.
Višina samec 58 – 67 cm, samica 55 – 62 cm.
Teža: samec 29 – 34 kg, samica 25 - 29 kg.
Barva: mahagonijeva rdeča.
Dlaka: srednje dolga (daljša je na vratu, prsih, nogah in repu), gost in mehka. Lahko je nekoliko valovita. Nekoliko zahtevnejša za nego, saj zahteva redno krtačenje, da preprečite vozlanje dlake in kopanje kadar je resnično nujno.
Skupina: VII. FCI skupina, sekcija 2, standard št. 120.
Leglo: 8 – 10 mladičkov.
Življenjska doba: 12 – 15 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možna je dispazija kolkov, napredujoča slepota, vnetja ušes in zasuk želodca.
Življenjski prostor: najbolj bo vesel velikega ograjenega vrta. Za bivanje v pesjaku ni primeren, saj ne mara samote.
Karakter: prijazen, nežen, potrpežljiv in zelo energičen pes, ki ima izrazit lovski nagon in željo po delu.
Pogosta imena za irskega setra: Charlie, Jesse, Leah, Rufus, Ruby, Rosie, Ginger, Rusty, Felix, Sammy, Jagger in Maddy.

 

Inteligenca: zelo inteligenten.
Učljivost: zelo hitro učljiv, vendar bo potrebna potrpežljivost, doslednost in velika mera iznajdljivosti.
Čuvaj: ni dober čuvaj. Bo pa z laježem naznanil prihod tujcev.
Otroci: zelo uživa pri igri z otroki. Primeren tudi za najmlajše otroke, saj je izjemno potrpežljiv. Pogosto se smuka okrog otrok, samo, da bi bil del njihove igre.
Kot prvi pes: ne priporočamo. Za izkušene lastnike.
Znani irski setri: zelo priljubljeni so bili med ameriškimi predsedniki. Harry Truman je imel psa Mike-a, Ronald Reagan je imel psičko Peggy, Richard Nixon pa je imel psa King Timahoe-a. Mnogo univerz in podjetij uporablja irskega setra za maskoto.
Zanimivosti o irskem setru: pogosto ga uporabljajo kot terapevtskega psa v šolah in bolnicah. V šolah pomaga otrokom, ki imajo težave z branjem. Pri irskih setrih se pogosto pojavi ločitvena tesnoba, zato ga je že od malega potrebno naučiti, da zna preživeti nekaj časa sam. Irski seter je znan kot ena izmed najlepših pasem psov.

 

 

 O pasmi irski seter

 

Pasmo irski seter so razvili na Irskem kot delovnega psa, za lov na ptiče. Prilagojen je bil za lov v različnih vremenskih razmerah in na zahtevnih terenih. Pasma je nastala s križanjem irskega rdeče – belega setra in neznanega lovskega psa. Danes je znan kot lovski in družinski pes.

Irski seter je prijazen, nežen in potrpežljiv pes z ogromno energije. Zanj pravijo, da je večen otrok. Ima izrazit lovski nagon in željo po delu. Poleg tega pa še zelo rad ugaja ljudem. V njihovi družbi izjemno uživa, še posebej v družbi otrok. Pogosto se smuka okrog otrok, samo, da bi bil del njihove igre. Je pes, ki se bolje počuti v družini kot pri enem lastniku.

Irski seter je zelo samostojen pes, zato začnite z vzgojo in šolanjem že zgodaj. Pogosto bo želel z vami manipulirati in doseči svoje. Ukazov se hitro naučijo. Priporočljivo je, da ga pred vzgojo peljete na daljši sprehod ali se z njim intenzivno igrate, saj bodo s preveč energije neposlušni. Na tega psa glejte kot na partnerja in bo vzgoja zelo uspešna. Vzgoja naj bo dosledna, energična in polna domišljije.

Irski seter je izjemno aktiven pes, s katerim se morate veliko ukvarjati, saj v nasprotnem primeru postane neposlušen. Če ne poskrbite za redno aktivnost bo začel bežati in uničevati stvari. Izredno uživa v naravi, kjer lahko med drugim ovohava sledi. Zelo ima rad vodo, zato ga kadar je le možno peljite plavat.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za irskega setra

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Najboljša hrana za irskega setra: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za irskega setra: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

 

Vzreditelji irskih setrov

 

  • Psarna Rubinus Verus
  • Psarna M'eudail
  • Psarna izpod Belšce – Tatjana Klinar
  • Psarna Free minds
  • Psarna Evita Celeia's
  • Psarna Seterday Kennel

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_612672eb24985733f37e28771ee1ebe9, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_85aeb5a6b9ee7b91cb9ab1e770e2b499, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_899a0d5fc21b73fc0f2d2337301855ae, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_6957c8410d17b7cfc6d206331315a518, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_35121d27d55964666630f5a2a2e85e1e, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_a842c745130bcb45887d0540f44403c7, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247