Družinski psi

Avtor tanjaS 07/10/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,Izbira psa,

Pasme psov primerne za družine z otroki

 

Življenjski slog, bivalni prostor in starost otrok, so pomembni, ko se odločamo za nakup oziroma posvojitev psa. Vse pasme psov niso primerne za družinsko življenje. Nekateri psi imajo radi otroke, drugi pa se raje držijo zase. Psi, ki se dobro znajdejo v družinah so družabni in prijazni. Izbrati moramo pasmo, ki je naklonjena in ljubezniva do vseh članov družine. 

 

10 najprimernejših družinskih pasem

 

Labradorec
Labradorci so ena najpopularnejših pasem psov po svetu. Ko izbiramo družinskega psa je labradorec vsekakor odlična izbira. Labradorci radi ustrežejo ljudem. So igrivi, ljubeznivi in zaščitniški. Radi se učijo novih veščin in jih z veseljem pokažejo. Med psi veljajo za prave male Einsteine. Labradorci so prijazni in imajo radi otroke. So zelo aktivni in polni energije, zato potrebujejo dolge sprehode.

Zlati prinašalec
Zlati prinašalci so labradorcem zelo podobni, vendar z eno razliko. Njihova življenjska doba je precej krajša. Maksimalno dočakajo 12 let, najpogosteje pa le 10. Njihova najboljša odlika je potrpežljivost in energičnost. To velja še posebej, ko so v družbi otrok. Zlati prinašalci so dobri delovni psi in navdušeni plavalci.

Koder / pudelj
Za družinsko življenje so primerni le standardni pudlji. Miniaturni pudlji so lahko zelo napeti in niso primerni za družine z majhnimi otroki. Standardni pudlji so zelo inteligentni in nežni. Primerni so za otroke, ki so nagnjeni k alergijam, saj jim dlaka praktično ne izpada. Odlično se razumejo z otroki vseh starosti. Radi se igrajo. Ne marajo samote, saj se zelo navežejo na človeka.

Irski seter
Irski seter je odlična izbira za družine z velikimi dvorišči. Psi se dobro razumejo z otroki, saj so igrivi in premorejo veliko energije. Slaba stran te pasme je njihova kratka življenjska doba. Če dočakajo 12 let je to že veliko.

Madžarska kratkodlaka vižla
To pasma je izven svoje rodne Madžarske nekoliko manj poznana. Originalno so bili to lovski psi. So izjemno nežni, tihi, lojalni in pozorni psi. Potrebujejo veliko rekreacije, zato se odlično razumejo z energičnimi otroki. Kljub temu, pa radi veliko časa preživijo v stanovanju, med svojo družino. Pasma je primerna za šolanje. Zelo hitro se učijo novih vaj in trikov, ki jih tudi z veseljem pokažejo.

Novofunlandec
Zaradi svoje prirojene ljubezni do otrok so to pasmo poimenovali „ varuška narave“. To so veliki in ljubeznivi psi, ki jih ni težko vzljubiti. Ljubezen pa nam bodo z veseljem vračali. Veliko se slinijo. Njihova dlaka zahteva veliko pozornosti in rada izpada. Primerni so predvsem za družine z velikimi dvorišči. To so v resnici veliki, ljubeznivi kosmatinci, katerih najljubše opravilo je varovanje vseh članov družine.

Dolgodlaki škotski ovčar
Škotski ovčarji so popolnoma vdani svoji družini. Potrebujejo človeško družbo, zato jih ne smemo puščati samih. Do svoje družine so prijazni in zaščitniški. Otroke obožujejo. Primerni so za življenje v stanovanju ali hiši. Radi osrečujejo ljudi in čakajo kako bi jim lahko ustregli. So zelo inteligentni in hitro učljivi psi. Uporabljamo jih v različne namene. So psi spremljevalci, reševalci, terapevtski psi, filmske zvezde in še.

Bulterier
Bulterierji so inteligentni, energični in prijazni psi, ki prenesejo veliko grobosti in pri tem ostanejo mirni. Primerni so za velike družine. Če so otroci z njimi bolj grobi se nikoli ne pritožujejo. Poleg tega pa so čudoviti in ljubki. Potrebujejo veliko gibanja in igre. Do otrok so zelo zaščitniški.

Beagle
Beagle odlična izbira za družine z otroki. To so energični in prijazni psi. So žilavi in odporni na otroške praske. Otroci se pri igranju z njimi zmeraj prvi utrudijo. So dobre varuške, ki nam bodo v veliko pomoč pri spravljanju otrok v posteljo.

Angleški buldog
Velika prednost buldogov je njihova čvrstost. Zaradi svoje čvrstosti prenesejo marsikatero otroško grobost. V mladosti so živahni, vendar se z leti umirijo. Zelo se navežejo na družino in niso radi sami. So vdani, ljubeznivi in nežni psi. Niso izbirčni glede tega, kje bodo živeli. Dobro se znajdejo v majhnih stanovanjih ali ogromnih hišah. To so odlični družinski psi.

Mešanci
Tudi mešanci so dobra izbira za družine. Paziti moramo le, da izberemo psa, ki se bo ujemal z našim življenjskim slogom. Ne pozabimo pa, da velike in srednje velike pasme bolj primerne za družine in družinsko življenje, kot male. Če se odločamo za nakup družinskega psa se izogibajmo čivavam, yorkshirskim terierjem in drugim mali pasmam. Izbirajmo med zlatimi prinašalci, labradorci in drugimi večjimi psi. Če imamo strah, da bi psa resneje poškodovali, ko bi stopili nanj to zagotovo ni prava izbira.  

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_e402790a03793ff3a4d53a22134ac358, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_b41eaee8c3eb6f7982ba8a2467a0cdaa, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_c483196294c11c6b409f4d0b8b3f7028, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_4be4e2ad403bc65a8ab2f0e6048ba6fb, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_ff08efc26e794a7542d0c18fb42d75c2, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_1424e09fec34f85e211be63d3587cf8a, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247