Angleški seter

Avtor Ines86 24/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Angleški seter je prijazen, nežen in aktiven pes, ki potrebuje človeško bližino in pozornost. Odličen je v prepoznavanju lastnikovega razpoloženja in mu zmeraj nudi tolažbo.

 

Značilnosti pasme angleški seter

Država izvora: Anglija.
Višina samec 61 – 69 cm, samica 58 – 66 cm.
Teža: samec 25 – 36 kg, samica 20 – 32 kg.
Barva: poznamo 2 različici: dvobarvno (bela z rumenimi, rjavimi, oranžnimi ali črnimi ožigi) in trobarvno (bela s črnimi in rdečimi pikami).
Dlaka: ravna, mehka, svilnata in srednje dolga dlaka (ne sme biti kodrasta) z gosto in volnato podlanko. Nega je nekoliko zahtevnejša, saj je potrebno redno krtačenje, da preprečite vozlanje in kopanje po potrebi.
Skupina: VII. FCI skupina, sekcija 2, standard št. 2.
Leglo: v povprečju 6 mladičkov.
Življenjska doba: 10 – 14 let.
Pogoste bolezni: displazija kolkov in komolcev, težave s ščitnico, prirojena gluhost, kožne bolezni, rak in namišljena brejost.
Inteligenca: zelo inteligenten.

 

Življenjski prostor: najbolj bo vesel hiše z velikim ograjenim vrtom. Ni primeren za bivanje v pesjaku, saj ne mara samote.
Pogosta imena za angleškega setra: Jack, Gracie, Pepper, Molly, Cane, Sam, Murphy, Sadie, Chip, Toffee in Maggy.
Karakter: prijazen, nežen in aktiven pes, ki potrebuje človeško bližino in pozornost.
Učljivost: hitro učljiv. Nekoliko več potrpežljivosti bo potrebne pri navajanju na čistočo.
Čuvaj: ni najboljši. Vedno pa z laježem opozori na prihod tujcev.
Otroci: z otroci se dobro razume, z njimi je tudi izjemno nežen. Zaradi velikosti psa pa je vseeno potreben nadzor odrasle osebe.
Kot prvi pes: ne priporočamo. Za izkušene lastnike.
Zanimivosti o angleškem setru: v začetku 17. stoletja je bil angleški seter statusni simbol, zato ga 'običajni' ljudje niso smeli imeti. Ima zelo dober spomin, zaradi katerega se tudi hitro uči.

 

 

O pasmi angleški seter

 

Pasma angleški seter izvira iz Francije, kjer so v 16. stoletju križali Španskega in Francoskega pointerja. Nadaljnji vzreji so se posvetili Angleži, ki so vzredili lovskega psa, s potrebnimi kvalitetami za lov na ptice. Prilagojen je za lov na vseh terenih in v različnih vremenskih razmerah. Še dandanes ga videvamo v vlogi lovskega psa. Poleg tega pa je še družinski in razstavni pes.

Angleški seter je prijazen in nežen pes, ki potrebuje človeško bližino in pozornost. Odličen je v prepoznavanju lastnikovega razpoloženja in mu zmeraj nudi tolažbo. Je tudi zelo občutljiv, zato z njim nikoli ne smete ravnati grobo.

Angleški seter zelo rad ugaja lastniku, zato se ukazov uči hitro. Zna pa biti nekoliko trmast, zato začnite z vzgojo in šolanjem že zgodaj. Vzgoja mora temeljiti na pozitivni motivaciji, saj se na grobost zelo slabo odziva. Navajanje na čistočo zna biti nekoliko bolj dolgotrajno, zato je tukaj priporočljiva velika mera potrpežljivosti. Ker ima močan lovski nagon začnite s socializacijo zelo zgodaj. V nasprotnem primeru bo preganjal majhne živali kadarkoli bo imel priložnost.

Doma so mirni, če mu omogočite, da energijo porabi zunaj. Je zelo aktiven pes, ki potrebuje veliko gibanja. Angleški seter izjemno rad teka, koplje in skače. Na dan sta priporočljivi vsaj 2 uri aktivnosti. Zaradi lovskega nagona ga imejte med sprehodom vselej na povodcu. Ta pasma je nagnjena k debelosti, zato je poleg redne aktivnosti zelo pomembna tudi izbira kvalitetne hrane za pse.  

 

Priporočamo kvalitetno hrano za angleškega setra

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Najboljša hrana za angleškega setra: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za angleškega setra: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_7bff9b3e452bb6963b0619ee4a03f6a7, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_b5093b75ce2e1495eecf26b796c307ad, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_74588ceb9ef886962a7447e81ad2509a, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_5efccee268df6d7536e992d290485978, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_cf48202c0e91de7a00d877b15ba3dfd2, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_128f793bf46c6677c691c14d75654f3d, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247